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Friday, October 25, 2019, 18:00 - 21:00

FCCJ Special Event: WAGASHI Workshop

Friday October 25, 2019 6:00 p.m.-9:00p.m.

The word WAGASHI, meaning Japanese confections, is generally a new word. After the Meiji Period when Western confections were introduced, the word WAGASHI was used to differentiate between the two types of sweets. Nowadays, it refers to sweets that are uniquely Japanese.

WAGASHI have their roots in four styles of sweets,
Fruits and nuts,Togashi(Chinese Pastries), Tenjin (Light meal between regular meals introduced by Zen Priests) and Nambangashi (sweets introduced when interactions with Portugal and Spain increased). All four styles were mutually influential in shaping Japan's sweets culture.

Seasonal flowers are often featured in WAGASHI design. This seems to reflect the aesthetic sense of the Japanese who enjoy the beauty of flowers and who try to sense the change of the seasons in them.

Most of WAGASHI ingredients are plant- based, such as azuki beans, rice and other grains. (An exception to this is egg.) WAGASHI is relatively low in calories compared to Western sweets, which often use such ingredients as butter, fresh cream, and gelatin.

After a short explanation about WAGASHI, participants will be invited to make WAGASHI under instruction of WAGASHI masters. Then we enjoy WAGASHI together with one of the most famous Japanese green teas SAYAMA Tea.
From this event, The Foreign Correspondents'Club of Japan hopes to contribute Introducing WAGASHI to the World together with Towa Doyukai.

WAGASHI, Green Tea Company and Cooperation confectionery companies attending (in alphabetical order)

Eitaro Confectionery Co. Ltd.
Fukusaya Confectionery Co. Ltd.
Houraiya-honten Co. Ltd.
Ichiroan Confectionery Co. Ltd.
Imasaka Dorayaki.
JINMEYA
Sakaaki Confectionery Co. Ltd.
Sasama (Towa Doyukai, Chairman)
ASUKA Sayama Matcha Factory
ShinShoDoh Confectionery Co. Ltd.
TORAYA Confectionery Co. Ltd.
Towakai, Ecole De Patisserie De Tokyo
Ukyo Co. Ltd.
Usagiya

Tickets including Wagashi, Tea and tax are: 3,300yen.

Get your reservations in early as this event promises to be very popular.
Reception Desk (3211-3161) or online,
http://www.fccj.or.jp (please log in to reserve).
Members are limited to two guests only.

Kindly note reservations cancelled less than 72 hours in advance will be charged in full.

Entertainment Committee

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FCCJ スペシャルイベント: 和菓子ワークショップ
"和菓子を体験しよう"
2019年10月25日(金) 18:00-21:00

「和菓子」は日本固有の菓子の総称ですが、明治時代以降、西洋から日本に入ってきた菓子と、従来から日本にある菓子とを区別するために生まれた比較的新しい言葉です。

和菓子には4つのルーツがあります。
古くから日本人の食生活の基本であった米、栗などを利用して作った餅、団子等の菓子、中国から(遣唐使等によって)日本にもたらされた「唐菓子」、中国から禅宗の僧侶が伝えた(主食の間の軽食としての)「点心」、そしてポルトガル、スペインとの交流によってもたらされた「南蛮菓子」。これらが相互に影響しあいながら、日本独自の「和菓子」が生まれました。

「和菓子」には、日本の四季を彩る花の姿等が様々に意匠化されています。そこには季節の移り変わりを読み取ろうとする日本人の美意識が映しだされています。

又、和菓子の原材料は、ほとんどが植物性で、小豆、米のような穀物が中心です(例外として卵)。動物性のバター、生クリーム、ゼラチン等が多い洋菓子とは対照的であり、カロリーもあまり高くありません。
このような「和菓子」を(会員の皆様には)知って頂き、体験して頂きたいと思っています。

当日は、東和同友会の御協力を経て最初に「和菓子」について少し解説させて頂いた後、和菓子職人の指導の下、参加された皆様には実際に和菓子を作って頂きます。出来上がった「和菓子」は、日本の代表的なお茶の一つである「狭山茶」とともに、皆様で一緒に召し上がってください。

参加和菓子店、茶舗、協力団体

お菓子処 さゝま、榮太樓總本鋪、福砂屋、宝来屋本店、和菓子司 一炉庵、いま坂どら焼き神馬屋、さか昭本店、御菓子司新正堂、虎屋本店、和菓子右京、うさぎや本店、狭山碾茶工房明日香、東和会他

料金;3,300円 和菓子、日本茶付き(税込)
満席が予想されますので、お申し込みは今すぐ電話でフロントへ3211 3161またはOn-lineでどうぞ。
多くの方にご参加いただくため会員御一人様につきゲストは2名様までの御予約となります。また72時間以内のキャンセルはフルチャージとなりますのでお気をつけ下さい。

エンターテイメント委員会

 

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