FCCJ Whisky Night: 100 Years of Japanese Whisky
Lecture and tasting with renowned expert Kotaro Taketsuru
Friday, February 9, 2024 6:30 p.m.–8:30 p.m. (Doors Open 6:00 p.m.)

Please join us for this fascinating look at the past century of Japanese whisky. It’s a story that begins when Masataka Taketsuru ventured to Scotland to study production of the spirit.
Enjoy a whisky tasting session while hearing how the dream of making Japanese whisky was realized over a century, as told by Kotaro Taketsura, grandson of Masataka, founder of Nikka Whisky and the subject of a 2014-2015 NHK series titled “Massan.”
His life is the history of Japanese whisky itself.
In this talk, Kotaro Taketsuru reveals the inside story of Japanese whisky, a spirit that has become a global hit as a premium product refined, and some say perfected, in Japan. The presentation will be in Japanese with simultaneous English interpretation.

Members: 4,400 yen (Whisky tasting + light snacks/ tax included.)
Guests: 4,950 yen (Whisky tasting + light snacks/ tax included)

More details and background on this story are available in a podcast here:
https://pitpa.jp/playlist/japanesewhisky

Kotaro Taketsuru was born in 1953 in Yoichi, Hokkaido. He spent his childhood in Yoichi with grandparents Masataka and Rita Taketsuru. After graduating from university, he joined Nikka Whisky and worked there for about 20 years. In 1998, he founded the brand consulting company "Brand Identity Network (bin)". In 2005 he joined Amana, one of his clients. He has also joined a major visual production company and has been active in branding for Yamasa Soy Sauce's "A Drop of Freshness," Japan Radio Tower's "Tokyo Tower" CI, and branding of new technologies. Currently, he is a representative of the Taketsuru Product Research Institute, an advisor to Nikka Whisky, and an advisor to several companies, including an outside director of FIXER Co.

Please RSVP at 03 3211-3161, front@fccj.or.jp or by online reservation.
Cancellation accepted until 48 hours before event.

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The Associate Members Liaison Committee

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ウイスキーナイト: 「ジャパニーズウイスキー、竹鶴政孝の100年」
高名なエキスパートである竹鶴 孝太郎氏のレクチャーと共にテイスティングを
2024年2月9日(金) 6:30 p.m.–8:30 p.m. (開場6:00 p.m.)

ここ数年人気が高まりプレミアム化しているジャパニーズウイスキー。イギリスで15世紀に誕生したとされるウイスキーですが、日本で国産ウイスキーが製造され始めたのは100年前のこと。竹鶴 政孝がスコットランドに留学し、ウイスキー製造を学んだことから始まります。

2014年から2015年にかけてオンエアされ、大ヒットしたNHK連続テレビ小説「マッサン」。この主人公のモデルとなった「日本ウイスキーの父」と呼ばれ、ニッカウヰスキー創始者でもある竹鶴 政孝。
その人生は、ジャパニーズウイスキーの歴史そのものです。

今回は竹鶴 政孝の孫である竹鶴 孝太郎氏が、祖父の足跡をたどりながら、ジャパニーズウイスキーの歴史を紐解いていきます。

数種類のウイスキーのテイスティングセッションをしながら、日本が誇るジャパニーズウイスキーの魅力を堪能するイベントです。
ポッドキャスト:https://pitpa.jp/playlist/japanesewhisky

竹鶴孝太郎(Kotaro Taketsuru)
1953年北海道余市生まれ。竹鶴 威・歌子の長男として生まれ、幼少期を祖父母である竹鶴政孝・リタと共に余市で過ごす。大学卒業後、ニッカウヰスキーに入社し約20年勤務した後、退社。1998年ブランドコンサルティング会社「ブランド・アイデンティティ・ネットワーク(bin)」を創設。2005年、顧問先のビジュアル制作大手アマナと合流。ヤマサ醤油「鮮度の一滴」、日本電波塔「東京タワー」CI、新技術のブランド化のプロデユースなどで活躍。現在は竹鶴商品研究所代表、ニッカウヰスキー顧問、株式会社FIXER社外取締役など数社の顧問を務めている。

参加費 (会員): 4,400 円(ウイスキーの試飲と軽いおつまみ付/ 税込み額)
参加費 (非会員): 4,950 円(ウイスキーのの試飲と軽いおつまみ付/ 税込み額)

満席が予想されますので、お申込みは今すぐ電話でフロントへ03-3211-3161
front@fccj.or.jp、オンライン予約でお願いいたします。
48時間以内のキャンセルはフルチャージとなります。

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